Diumenge 16 de gener i Diumenge 23 de gener 2022.
11-14h.
Presencialment a la Nollegiu del Poblenou i també podeu seguir-ho via zoom des d'on vulgueu.
Paul Celan, pseudònim de Paul Antschel, va néixer el 23 de novembre del 1920 a Czernowitz, la capital de la Bucovina, aleshores dins Romania (avui Ucraïna), en una família jueva dexpressió alemanya que va patir la persecució nazi amb la col·laboració del feixismes omanès i ucraïnès. El pare, Leo Antschel, fidel al sionisme, va voler que el seu únic fill rebés una educació jueva i que aprengués hebreu. La mare, Friederike Schrager, oberta a lassimilació, el va iniciar en la poesia alemanya. Tots dos van ser deportats a un camp de Transnístria; ell va morir de tifus al cap de poc temps i ella dun tret a la nuca. En certa manera, la mare li havia llegat una missió: ser poeta en aquella llengua de la mort, llengua materna i dels botxins. Paul Celan posseïa sens dubte el fons de melangia necessari per a una tal empresa. També el do de saber treballar amb la negativitat duna experiència com aquella. Després duna estada a Bucarest i duna altra, molt breu, a Viena, es va instal·lar definitivament a París el 1948. Es va tirar al Sena el 1970.
De llindar en llindar (1955) va suposar la consagració definitiva del poeta, després de Cascall i memòria (1953) i del seu poema més famós i polèmic, la «Fuga de la mort». Tenim a les mans un llibre frontissa, situat entre la revulsió i la densitat del primer recull i labstracció despullada i la reflexivitat de Reixes de llengua (1959). Però alhora hi tenim un llibre combatiu; no només pel seu enfondiment en allò que es defugia o se silenciava els camps dextermini, lantisemitisme persistent i les responsabilitats ètiques i polítiques dels poetes i filòsofs, així com de lEsglésia i duna gran part de la població alemanya en lesdeveniment, sinó també per les rèpliques que Celan adreça aquí a tots els fronts: la filosofia de Heidegger, la crítica cultural dAdorno i les acusacions de plagi de Claire Goll. Tot i que el llibre és dedicat a la seva dona Gisèle, és impossible no veure també en alguns poemes lobsessió per un diàleg mantingut amb la poeta austríaca Ingeborg Bachmann.
En la sessió que Arnau Pons ens proposa només tindrem la taula i el llibre. ¿Hi ha res de més subversiu que una lectura compartida amb total llibertat?