La plenitud de la Srta. Brodie recrea els anys dinfància a lescola femenina James Gillespies School. La figura de la mestra, cabuda i extravagant, impacta les nenes en linici dun camí vital ple dexpectatives.
La senyoreta Jean Brodie és una mestra, carismàtica i peculiar, en una escola femenina de lEdimburg dels anys trenta del segle XX. Dentre les seves alumnes tria un grupet selecte de nenes, per dedicar-los els millors anys de la seva vida. Durant les classes o en sortides al teatre, concerts i exposicions, els va inculcant les seves idees, força heterodoxes, sobre la vida i lart. Pretén estalviar-los una existència vulgar i rutinària.Vol que algun dia arribin a ser dones de gustos refinats i amb criteri. Però la seva passió i la manera poc ortodoxa dentendre lamor, la moral i lensenyament la posa al punt de mira de la directora, que buscarà la complicitat d una alumna perquè la traeixi.
Amb aquesta novel·la, ambivalent i despietada, Muriel Spark ens transporta a un món aparentment innocent amb un fons tempestuós, ple danhels i frustracions, intrigues professionals i amoroses, devocions i rancúnies. Crea una densa i subtil teranyina, teixida amb les misèries i aspiracions de tota condició humana, les de la maduresa i les que van naixent quan tot just sortim de lou.
Muriel Spark (Edimburg, 1918 Florència, 2006) es va casar amb dinou anys i es traslladà a Rhodèsia (Zimbàbue). Allà va tenir un fill i poc després se separà. Després de la Segona Guerra Mundial, es va establir a Londres. Graham Greene lajudà en els seus inicis de penúria econòmica i lorientà en el món editorial. El 1957 va publicar la seva primera novel·la, The Comforters. Amb La plenitud de la Srta. Brodie (1961) va aconseguir lèxit internacional i ladaptació cinematogràfica donà lOscar a Maggie Smith. Va publicar vint novel·les, assajos, poemes i una autobiografia. A finals dels seixanta sinstal·là a Roma i va viatjar per Europa amb la seva secretària i amiga Penelope Jardine. Va ser nominada dues vegades als prestigiosos Premis Booker.