RECOMANACIÓ NOLLEGIU:
Diu Mircea Cartarescu en un dels apunts d'aquests dietaris que s'obliga a escriure encara que no tingui res a dir. I que el sol fet d'escriure és una pràctica en sí mateixa que cal desenvolupar. En aquests dietaris hi trobareu observacions personals, assajos de textos que, si sou lectors de la seva obra, us sonaran, reflexions polítiques sobre una Romania després de Ceaucescu que mira d'obrir-se al món. Cartarescu dóna sentit al dietari com a gènere literari i els textos aquí aplegats que podeu llegir de mica en mica com a llibre de sofà o de tauleta de nit, us donaran el plaer de la lectura per sí mateixa ("no tinc res a dir") o bé el plaer de la reflexió (on si té molt a dir).
«Pot dir res, el meu dietari, al públic estranger? Però pot dir res, de veritat, a algú que no visqui en la meva pròpia pell?» Publicats originalment a leditorial Humanitas de Bucarest, en quatre volums que van des del 1990 fins al 2017, en períodes de set anys, segons Mircea Cartarescu els seus dietaris són, per davant de tot, un «diàleg amb mi mateix».
En aquesta antologia, la primera que sofereix daquests quatre volums al públic de fora de Romania, es poden palpar, a més de vivències, visions, somnis i malsons personals, el món literari romanès i la projecció internacional de lautor, la lectura, el cinema i la música, o la família. També el testimoni de la solitud i el patiment de qui «està fet per a la literatura. A pesar de tothom i de tot», i la fragilitat i levolució de la crisàlide mentre es converteix en papallona. La lectura dels dietaris permet resseguir, com el mateix autor ha afirmat en alguna ocasió, «la cartografia més extensa i més complexa de la meva ment».
Mircea Cartarescu (Bucarest, 1956) és poeta, narrador, assagista i crític literari. Doctor en Literatura Romanesa per la Universitat de Bucarest, on exerceix com a professor. Dentre els llibres que ha publicat, cal destacar el poema èpic El Llevant (1990), el recull de relats Nostàlgia (1993) i, en prosa, la trilogia Encegador (1996-2007) i Solenoide (2015), així com la seva obra poètica completa, reunida a Poesia (2015). Més recentment, ha publicat la seva primera «novel·la», titulada Theodoros (2022).
Lobra de Cartarescu, carregada dironia, de tendresa, de sensibilitat i de múltiples referències metaliteràries, ha estat traduïda a més de vint idiomes i guardonada amb premis com el de lAcadèmia Romanesa, el Premi Von Rezzori, el Thomas Mann, el Formentor de les Lletres i el FIL de Llengües Romàniques.
Lleonard Muntaner, Editor nha publicat el llibre de relats Per què ens estimem les dones (2016), traducció reconeguda amb el Premi de la Crítica Serra dOr 2017, i el volum Res. Poemes 1988-1992 (2018), tots dos en traducció de Xavier Montoliu Pauli.
La publicació de Dietaris 1990-2017. Una tria convida a recórrer la complexa cartografia creativa daquest escriptor europeu de prestigi internacional.