Pere Antoni Pons reuneix en aquest volum trenta perfils de persones del món de la cultura, la ciència i la política nascudes entre mitjans dels 70 i finals dels 80 del segle XX publicats a LAvenç, Serra dOr i El Temps de les Arts. Així, amb la voluntat doferir-nos un retrat generacional (amb totes les prevencions a què obliga el terme) i una mirada sobre un moment històric concret, Pons ens apropa els perfils de Josep Pedrals, Quim Arrufat, Marc Claret, Jordi Casanovas, Mar Coll, Marc Pastor, Anna Alàs i Jové, Llucia Ramis, Aniol Rafel, Paula Bonet, Jaume Garau, Cristian Segura, Guillem dEfak Fullana-Ferré, Edu Grau, Aina Clotet, Sílvia Pérez Cruz, Jordi Graupera, Mateu Xurí, Maria Muntaner, Jordi Muñoz, Aina Climent, Júlia Cot, Hèctor Hernández Vicens, Jordi Borràs, Aina Bestard, Àlex Gutiérrez, Mercedes Mangrané, Melcior Comes, Bel Fullana i Lara Fluxà.
En definitiva, som davant els retrats de trenta homes i dones que, com explica lautor, «en el moment de fer-los el perfil, la gran majoria ja havien fet coses rellevants i començaven a ser coneguts, però per raons dedat encara no havien tret tot el seu potencial i encara no eren tan coneguts com un dia ho serien». I afegeix: «més enllà que alguns perfilats ja siguin protagonistes sense embuts, i més enllà també que alguns altres hagin mig desaparegut del mapa, en els meus papers conserven encara, i ja conservaran sempre, la mescla denergia incipient i de maduresa plena a tocar que els caracteritzava quan vaig retratar-los».
Biografia de lautor
Pere Antoni Pons (Campanet, 1980). Periodista i escriptor. Ha publicat els reculls de poemes El verí dels àngels (1999), El fibló i la festa (2003), Fervor tan fosc (2006), Aquí, on passa tot (2017), Canvi de guàrdia (2019) i Dilema denergies (2022); els llibres de converses Els alens del verb (2004), Tot són veus, tot són mons. Entrevistes amb escriptors i intel·lectuals catalans (2009), La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan Francesc Mira (2009), Damià Ferrà-Ponç. Cap al futur per la ruta de les arrels (2012), Guillem Frontera. Paisatge canviant amb figura inquieta i Conversaciones con Jean Marie del Moral (2018); els llibres de perfils Un arxipèlag radiant (2019) i Andreu Maimó, un home que pinta (2021); lassaig Quan tacorralen les flames. Mirades sobre les Mallorques davui (2023), i quatre novel·les, La felicitat dels dies tristos (2010), Tots els dimonis són aquí (2011), Si thi atreveixes (2014) i Contra el món (2023). Col·labora regularment en diferents mitjans fent entrevistes, articles dopinió, ressenyes de llibres, crítica literària i dart, i reportatges de temàtica cultural i sociopolítica.