
- Editorial:
- ESCOLA DE LECTURA CREATIVA
- Año de edición:
- 2021
NOPINTEU 2021
PINTORS I TENDÈNCIES DE LA SEGONA MEITAT DEL SEGLE XIX
RODRÍGUEZ PÀMIAS, CARME
Totes les sessions s'impartiran a la Nollegiu del Poblenou i es transmetran simultàniament per zoom. En cas de restriccions per pandèmia, les sessions es desenvoluparan en les dates indicades via zoom.
Preu del cicle: 60 / 25% descompte amb carnet nolector
Professora: Carme Rodríguez Pàmias
CONTINGUT:
En aquest cicle veurem quatre de les principals tendències artístiques de la segona meitat del segle XX. Aquests moviments es mouran en països diferents (l'escola de Barbizon i el Realisme a França, els prerafaelites i l'Arts&Craft a Anglaterra, i els simbolistes una mica per tot arreu) i en pensaments a vegades oposats.
En aquest cicle aprendrem a llegit a Munch i veurem que hi ha darrera de l'or de Klimt. I poc a poc anirem entrant al segle XX.
PROGRAMA
Dissabte, 16 de gener 2021, 18:30h.
L'Escola de Barbizon: ROUSSEAU I COROT
En reacció al romanticisme francès (Géricault, Délacroix) un grup de pintors, entre 1830 i 1870, es van refugiar al poble de Barbizon. Aquests pintors varen ser influenciats pels pintors paisatgistes anglesos i van abandonar l'academicisme i el formalisme pel naturalisme. En aquesta sessió veurem la trajectòria dels dos pintors punters del moviment: Théodore Rousseau i Jean-Baptiste Corot.
Dissabte, 20 de febrer 2021, 18:30h
El Realisme: COURBET I MILLET
El principal representant del moviment és Gustave Courbet que va batejar el moviment al fer un pavelló alternatiu a l'oficial del Saló de Paris de 1855. L'obra que va presentar "El taller del pintor" va provocar un gran escàndol pel seu anti-academicisme i la seva cruesa. Millet és l'altre gran pintor que veurem en aquesta sessió, fundador de l'escola de Barbizon, les seves escenes de camperols i grangers van influir a tota una generació de pintors i es van reproduir fins a la sacietat.
Dissabte, 20 de març, 2021, 18:30h
La pintura Victoriana i l'Arts&Craft: ALMA-TADEMA, BURNE-JONES I WILLIAM MORRIS
La pintura victoriana correspon al regnat de la Reina Victòria d'Anglaterra i s'estendrà entre 1837 a 1901. En aquesta sessió ens fixarem en dos representants significatius de la pintura victoriana: Lawrence Alma-Tadema un pintor que va ser admirat durant tota la seva vida per les seves pintures de l'antiguitat clàssica i Edward Burne-Jones, molt relacionat amb la pintura prerafaelita però amb un tipus de pintura que s'allunya d'ells creant un llenguatge propi. Finalment veurem el moviment Arts&Craft a través de la seva figura principal: William Morris fou arquitecte, dissenyador i mestre tèxtil. És un dels principals promotors de la reactivació dels mètodes de producció artesanal davant la producció industrial.
Dissabte, 17 d'abril 2021, 18:30h.
Els prerrafaelites: MILLAIS, ROSSETTI I WATERHOUSE
Fundada al 1848 com a Germandat Prerrafaelita per Millais, Rossetti i Holman Hunt. Volien reformar l'art refusant el manierisme per considerar-lo una aproximació mecanicista. Se'ls considera el primer moviment artístic d'avantguarda. El grup només va durar 4 anys però va ser suficient per desenvolupar un estil de pintura molt característic. John Ruskin, el crític més influent del moment els va recolzar. En aquesta sessió veurem tres pintors importantíssims que van tenir un paper clau en el moviment però cadascun d'ells amb una tècnica diferents dels altres dos.
Dissabte, 15 de maig 2021, 18:30h.
El simbolisme: MUNCH, MOREAU I REDON
El simbolisme va ser un moviment artístic de les darreries del segle XIX, i va ser en part una reacció contra el naturalisme i el realisme. Els simbolistes intentaven reflectir l'espiritualitat, la imaginació i els somnis.
Gustave Moreau fou cèlebre per la seva estètica decadent. A cavall entre el romanticisme i el simbolisme. Odilon Redon es considera un pintor postimpressionista dins del corrent del simbolisme i un dels primers precursors del surrealisme.
Finalment, Edvard Munch, pintor i gravador noruec simbolista que evolucionarà cap a l'expressionisme i els influenciarà profundament.
Dissabte, 12 de juny 2021, 18:30h
GUSTAV KLIMT i la Secessió Vienesa
Gustav Klimt (Baumgarten 1862- Viena 1918) fou un pintor simbolista austríac que fundarà la Secessió de Viena. Klimt troba en el nu femení una font d'inspiració, les seves obres estan plenes de sensualitat que ens porten a la tradició dels dibuixos eròtics de Rodin i Ingres. El seu estil és bidimensional: el color és un simple element decoratiu i les figures són presentades en un univers refinat, eròtic i tràgic.
La Secessió de Viena, fou fundada al 1897 a partir d'una secessió de 19 artistes vienesos que havien abandonat l'Associació de Belles Arts. Aquests artistes es queixaven del conservacionisme que imperava en aquell moment. Volien crear un nou estil sense influència històrica.