
- Editorial:
- ESCOLA DE LECTURA CREATIVA
LES DONES TAMBÉ FAN CÒMICS
9 SESSIONS PER ENDINSAR-NOS EN ELS CÒMICS CREATS PER DONES
TERRONES, MONTSERRAT
Què?
#Lesdonestambéfancòmics és un cicle d'aproximació i lectura a un gènere, el del còmic, on tradicionalment les veus sempre han estat masculines. Però des de fa uns anys, la invisibilitat de les creadores comença a obtenir victòries no pel fet de ser dones, sinó perquè les seves creacions artístiques s'han guanyat aquell dret que semblaven no tenir.
Com?
Un cop al mes, els DIJOUS a les 19h, ens trobarem a la Nollegiu del Clot per analitzar cadascun dels títols que proposem. Si no podeu venir o us queda lluny, o plou, o fa sol, o les bruixes es pentinen, no patiu que podreu seguir-ho des de casa o des d'allà on sigueu via zoom. I si us ho perdeu, ho podreu recuperar en diferit.
Qui?
Montserrat Terrones és llicenciada en Humanitats per la Universitat Autònoma de Barcelona, Diploma d'Estudis Avançats en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada per la Universitat Pompeu Fabra amb un treball d'investigació sobre el llenguatge del còmic, Postgrau en Edició a la Universitat Pompeu Fabra i Postgrau en Prescripció lectora a la Universitat de Barcelona. Ha estat editora de còmic a Ediciones La Cúpula on impulsà la presencia de dones en el catàleg editorial. També ha estat agent literària especialitzada en còmic i il·lustració. Ha impartit diverses formacions sobre el rol de la dona en el món del còmic. En l'actualitat treballa en un llibre sobre la història de les dones en el món del còmic.
PROGRAMA:
1 d'octubre, 19h.
Dones que parlen de dones: AnneMarie, de María Castrejón i Susanna Martín.
Explorarem com les autores de còmic fan un tribut als seus referents, en aquest cas la periodista suïssa AnneMarie Schwarzenbach.
22 d'octubre, 19h.
Els meus conflictes amb els homes: Hoy es el último día del resto de mi vida, d'Ulli Lust
A partir d'aquesta obra autobiogràfica, coneixerem com el patriarcat i el masclisme atàvic
fan que les dones hagin de pagar un alt preu per la seva llibertat.
5 de novembre, 19h.
Qui és aquesta dona?: Rosalie Blum, de Camille Jourdy
Xerrarem sobre la família amb aquesta comèdia amb una munió de secundaris inoblidables i que té molt més profunditat que no sembla a primera vista.
3 de desembre, 19h.
Amb ulls de nena: Persépolis, de Marjane Satrapi
Veurem com es narra el món dels adults i la política vistos des de la mirada d'un infant i experimentarem el sentiment de desarrelament a través de la protagonista.
7 de gener, 19h.
Una casa i un pare gens divertits: Fun Home, d'Alison Bechdel
El pare és un tema fonamental en la literatura i l'obra de Bechdel és l'exemple més clar del gran nivell de profunditat que pot assolir el còmic a l'hora de tractar-la.
4 de febrer, 19h.
Una mestra de la intriga: Cassandra Darke, de Posy Simmonds
Veurem com Posy Simmonds retrata a la perfecció les classes mitges-altres il·lustrades d'Anglaterra i com domina a la perfecció els mecanismes narratius del thriller.
25 de març, 19h.
Les dones a la Guerra Civil: Verdad, de Lorena Canotiere
Les dones també participen en els conflictes bèl·lics i no només com a víctimes. A Verdad coneixerem l'experiència d'una miliciana a la comuna llibertària Monte Verità.
29 d'abril, 19h.
La confessió creativa: Mis cien demonios, de Lynda Barry
Lynda Barry ens explica 17 fantasmes (o dimonis) que la persegueixen a través d'aquest exercici que barreja autobiografia i ficció i que ella anomena autobioficcionalografia.
27 de maig, 19h.
La foscor general: Lo que más me gustan son los monstruos, de Emil Ferris
Obra total, en aquest còmic es barregen múltiples trames i personatges en una història narrada sota la forma de diari infantil.