CLUB DE LECTURA SOBRE URSULA K. LE GUIN
Ursula K. Le Guin deia que la fantasia i la ciència-ficció eren una oportunitat per obrir la porta a possibilitats, per pensar què passaria si... I aquí proposem obrir una porta i descobrir què passaria si llegíssim alguns dels llibres dUrsula K. Le Guin i els poguéssim compartir. Per què? Doncs perquè Ursula K. Le Guin és una de les escriptores de ciència-ficció i fantasia més interessants de les últimes dècades; i, de fet, una de les escriptores més interessants en general. Pel seu estil, per la seva prosa, per la seva profunditat i per la diversitat de temes que tracta. Per la seva manera dentendre la literatura i la imaginació, més enllà de les etiquetes i de les fronteres; per la seva necessitat dexplorar a cada text una mirada diferent sobre el gènere, la política, la raça, la sexualitat...
A través de la lectura de diferents llibres de lautora proposem descobrir algunes de les característiques del seu univers, veure don venen i on ens poden portar. Parlarem de lautora, de cadascun dels llibres i viatjarem per les seves pàgines per trobar temes, paral·lelismes, crítiques i imaginació. Molta imaginació. Perquè, segons Le Guin, tota literatura parteix de la imaginació. Sense la possibilitat dobrir portes, o finestres, no podem mirar més enllà, no podem pensar més enllà.
Us convidem a obrir aquestes portes al món dUrsula K. Le Guin i gaudir del viatge.
PROGRAMA:
Dimarts, 4 doctubre, 18:30h.
Els desposseïts (Raig Verd/Minotauro)
Un dels clàssics de lautora, aquesta novel·la ens ofereix una reflexió complexa sobre lésser humà, el poder, les relacions, la desigualtat... Dos planetes, dos sistemes socials, polítics i econòmics i un home que busca la manera dentendre el món, el seu i el dels altres. Ciència-ficció, utopies, distopies, llenguatge i política.
Dimarts, 8 de novembre, 18:30h
La mà esquerra de la foscor (Raig Verd/Minotauro)
Una novel·la que explora una societat on el concepte de la identitat sexual sallunya dels rols acceptats per la nostra societat. Una història que parla dels rols de gènere, dels prejudicis que tenim quan ens relacionem amb els altres i de com el poder i les relacions de poder que tenen a veure amb aquests rols poden entendres com a construccions culturals.
Dimarts, 13 de desembre, 18:30h
Quienes se marchan de Omelas (Nórdica)
Un relat breu però punyent, on Le Guin demostra la seva capacitat dutilitzar el gènere per reflexionar sobre temes profundament ètics i humans. La història ens situa a la ciutat utòpica dOmelas i ens deixa observar-la per després preguntar-nos si sabem quin és el preu que es paga per aquest suposada utopia.
Dimarts, 10 de gener, 18:30h
El nom del món és bosc (Raig Verd/Minotauro)
Una novel·la que ens porta la mirada més furiosa de Le Guin; una història que exposa els horrors de les pràctiques colonialistes i bèl·liques i que ens recorda la superioritat amb què lhome ha actuat envers els altres i envers el propi planeta. Un llibre que és també una defensa de la paraula, de la comunitat i de la natura.
Dimarts, 7 de febrer, 18:30h
Lavinia (Minotauro)
Aquí Le Guin dona veu a un personatge de la Eneida, Lavinia, i ho fa sent conscient de la tradició, tant la de Virgili com la del Romanç dEneas, text de la literatura medieval francesa. Focalitzant la història en ella, veiem la història que Virgili no va mostrar, la que ens pot explicar una dona.
Dimarts, 7 de març, 18:30h
Un mag de Terramar (Raig Verd/Minotauro)
Aquest és el primer títol de la sèrie de Terramar, una sèrie de novel·les i relats que ens porten a la part més fantàstica de Le Guin, a un món on la màgia i el llenguatge, les paraules, tenen una gran importància. Hi ha autors, com Neil Gaiman, que consideren que sense aquest llibre potser no hagués existit Hogwarts, perquè Le Guin va obrir una porta immensa al món de la imaginació.
Dimarts, 8 de març, 18:30h
Las niñas salvajes (Virus Editorial)
Una novel·la curta que narra el segrest dunes noies i com les converteixen en esclaves. Le Guin explora una societat patriarcal i complexa, on podem trobar reflexions sobre el poder, lautoritat o el gènere, sobre lesclavitud i la colonització... Un relat de maduresa que es barreja amb fantasia i que ve acompanyat daltres textos que ens conviden a anar una mica més enllà en la lectura.
Dimarts, 2 de maig, 18:30h.
Contar es escuchar (Círculo de Tiza)
Una recopilació de textos de no ficció on Ursula K. Le Guin reflexiona sobre lart descriure i de llegir, però també parla de qüestions personals, dopinions, descriptors i escriptores, de llibres... La seva filosofia de vida, la seva manera dobservar el món i dentendre la literatura bateguen entre les pàgines daquest llibre, que és una porta diferent a lunivers de lautora.